11

aug

Modebloggar för lärare

So-lärarhalsbandFinns det ett speciellt lärarmode?

Som ny lärare funderade jag en hel del på hur jag skulle se ut och vad jag skulle ha på mig för kläder. Jag ville se  kompetent ut, fast jag egentligen var lite osäker, och jag ville samtidigt att eleverna skulle tycka om mig.  Dock kom jag från nära fem års högskolestudier och hade inte allt för mycket pengar att lägga på en ”jobbgarderob”.  De lärarna jag hade på högstadiet och gymnasiet varierade inte sina kläder speciellt mycket, de hade  vardagliga kläder och gärna träskor eller tofflor. Inte precis några kläder som ingav respekt utan kläder som mer ville betona samhörighet med eleverna. Få svenska pedagogiska bloggar har skrivit om klädernas betydelse  men jag ska göra ett försök.professional-4-final-786x1024

Fashion for teachers

En av mina (många) laster är att sitta med Pinterest alldeles för länge. Dessutom samlar jag alldeles för många pins på alldeles för många anslagstavlor. Pinterest bygger på bilder som man kan samla. Varje bild är egentligen en länk till någon hemsida, men ofta räcker bilden för att man ska förstå vad det handlar om. Många bilder fungerar bara som inspiration medan andra leder till intressanta fördjupningsartiklar.

På Pinterest kan jag förena mina ganska spretiga intressen för undervisning, geografi, programmering, mode, katter och efterrätter. Det var när jag började använda Pinterest som jag upptäckte att det fanns speciella modebloggar för och av lärare.  Där skriver man om hur man bäst klär sig för att skapa en stämning. Vill du framstå som sträng eller snäll? De ger även tips på hur man bör klä sig inför föräldramöten eller anpassa klädseln efter vilken ålder på eleverna som man undervisar. Till mina fördomar kring lärares klädstilar så hör att lågstadielärare gärna har kläder med roliga mönster av djur eller andra detaljer som visar att man är en snäll person. Men behöver man egentligen bry sig så mycket om vad man har på sig?
Ballerinaskor

Bekvämt och praktiskt

Något av det allra viktigaste att tänka på är såklart att kläderna man bär fungerar i praktiken. Det vill säga att de är sköna och inte skaver och de ska skydda mot väder och vind om man ska vara utomhus. Ett par bekväma skor är A och O när man står och går mycket. Jag som föredrar klänning blev så glad när jag hittade ett par bekväma ballerina-skor att jag köpte flera olika par i olika färger så att jag alltid kan matcha till mina olika kläder.

ReflexbandEftersom jag även ser mig själv som en vuxen förebild så tänker jag även på att använda reflex och cykelhjälm, något som nästan alla lärare är väldigt noga med. Det är ju väldigt svårt att förklarar för eleverna att sådant är viktigt och sedan strunta i det själv.

 

Betydelsebärande tryck och accessoarer

Jag brukar ibland använda smycken för att skicka små subtila budskap. Med en processor runt halsen vill jag få eleverna intresserade av programmering och en 3D-printad Golden Gate  kanske kan skapa intresse för att rita i 3D. Sedan har jag en hel del smycken i form av kartor för att uttrycka mitt intresse för geografiämnet.Halsband

Andra lärare använder t-shirts med tryck medan jag föredrar tryck på tygkassar. Trycken kan förmedla ett budskap eller bara vara något som underhåller.
Human Rights

En relationsskapande klädstil

Vilken klädstil man själv har är självklart beroende på ålder också. Det är inte ovanligt att man som äldre lärare använder kläder som inte är lika trendiga som yngre lärare gör. Det kan bero på att man inte slänger kläder av bra kvalitet eller att man faktiskt föredrar form och färg som inte går att hitta just nu. Själv har jag åtskilliga kläder i garderoben som har mer än tio år på nacken.

Men äldre lärare som undervisar tonåringar anammar ofta någon detalj i ungdomars mode. Antingen för att man blir omedvetet påverkad eller också för att försöka komma lite närmare eleverna. Det blir ett sätt att visa att det inte är någon större skillnad på oss och att vi kan bygga en relation. Den relationella läraren förespråkas av fler skolforskare för att skapa större delaktighet, och därmed större motivation, i lärandet.

Att klä sig till framgång – går det?

En av de mest läsvärda krönikörerna i DN är Susanne Ljung som skriver om hur makthavares klädstilar påverkar oss och vårt intryck av dem. Genom kläderna vinner vi respekt och kan skapa rapport (ömsesidig förbindelse). Ytligt, visst! Sanningen är ändå att vi dömer människor snabbt utan lära känna deras inre kvaliteter.  Är en slarvigt och illa klädd lärare någon att ha respekt för? Är hen värd min uppmärksamhet eller till och med en löneförhöjning? Visst är det att hårdra diskussionen, men en lärares klädstil kan betyda en hel del och att klä sig med omtanke är ett sätt att visa respekt för elever, yrket och sig själv.

5 kommentarer

Marie

Marie

Vilket bra inlägg. Var har du hittat ballerinaskorna?

Rebecka

Rebecka

Kul läsning :) Jag är lärarstudent med ett år kvar till examen men kommer nog att fortsätta klä mig likadant när jag börjar jobba som jag gör på mitt nuvarande extrajobb (bibliotek). Jag tänker rent praktiskt och ganska "självklara" saker som att jag t.ex. inte vill ha för kort kjol/för korta shorts (även om jag till vardags gärna går i korta kjolar). Att ha linne tycker jag inte känns fräscht när man jobbar med människor, tänk t.ex. om ens frisör skulle ha linne och stå med en svettig armhåla upp i ansiktet när de torkar ens hår. Detsamma tänker jag gäller när man står och hjälper elever. Det går bort för mig. Isåfall t-shirt tycker jag :) En sak jag tänkt på angående accessoarer... När jag var på min första praktik hade min handledare på sig en svartvit klänning, som i mitten hade en klarblå rand som tydligt bröt mönstret. Jag kunde se från min plats hur en av eleverna (som jag visste hade koncentrationssvårigheter) liksom tittade på min handledare med en väldigt koncentrerad blick under en lång stund. Mitt under hennes genomgång säger eleven: "vilken störig klänning du har". Ja, så är det förstås. Kanske kan dessa "spännande" accessoarer kännas som ett störningsmoment för vissa elever? Har nämligen varit med om detsamma med en elev där jag försökte förklara en uppgift, men efter någon minut insåg att hen inte alls lyssnade på mig utan bara följde min glittrande klocka med blicken och till slut säger "vad många stenar du har på klockan". Sånt som jag själv aldrig skulle ha tänkt på. Jag vet inte om det ligger något i det men det väckte i alla fall någon slags tanke i mig.

Ulrika

Ulrika

När jag skiftade yrke skiftade jag också garderob totalt. Det skedde kontinuerligt under lärarstudentåren. Garderoben blev allt mer sober, mycket mindre rött och mönstrat och mycket mer enkla, klassiska kläder i marinblått och grått. Alla djupare u- och v-ringade tröjor kändes obekväma inför eleverna och jag är mycket mer konservativt klädd nu än i mitt tidigare yrke. Nu vill jag att fokus inte ska vara på mig, utan på kunskapen som jag förmedlar. Däremot använder jag mig gärna av relationsbyggande assessoirer, som en stor ring med en blomma som några elever kan komma fram och beundra på rasten som kontaktskapande start på ett samtal, eller att jag t.ex. hade samiska smycken av olika slag när vi läste om fjällen och samer, eller en vikingabrosch när vi läste om vikingar. Jag tycker att det är passande att visa mindre hud som lärare, det kan vara distraherande att ha en lärares blottade armhåla nära bänken när en får hjälp, eller att förhålla sig till ett djupt dekolletage samtidigt som man ska lyssna på lärarens förklaring.

Helena

Helena

Var köpte du dessa bekväma ballerinaskor?

Elisabeth Söder

Elisabeth Söder

Jag hade arbetarskor från Grolls när jag började som lärare. Tänkte inte på att politisk hänvist då blev lika tydligt som om jag haft en knapp med partisymbol. De åkte av. Kul blogginlägg

Om bloggen

Porträtt på Åsa Colliander-Celik som står framför en bokhylla.

Hur använder vi lärare digitala verktyg? Måste vi veta mer än våra elever eller är det ok att inte kunna allt? Med den takt som IT-tekniken utvecklas i så är det i stort sett omöjligt att hinna ta in allt nytt.

Men vi är i alla fall några som försöker. Jag testar gärna nya digitala verktyg och försöker hela tiden lära mig mer. Ibland blir det mest att jag nosar på ytan och andra gånger tar jag ett djupt dyk ner. Ibland glömmer jag bort det jag lärt mig och ibland gör jag fel. Om allt detta tänker jag berätta och om hur vi på vår skola försöker få fler att våga pröva.

Jag som skriver här heter
Åsa Colliander Celik och är So-lärare på Mälarhöjdens skola och en av skolans nya förstelärare. Jag har alltid varit intresserad av nya saker och har därför lärt mig en hel del på egen hand inom IT. Numera ingår jag i skolans IKT-grupp och vi möter en blandning av svåra och roliga utmaningar. Av mina ämnen så tycker jag geografi är roligast. Även där jobbar jag med digitala verktyg och handleder några kollegor i ett projekt om GIS. Recenserar även appar på skolappar.nu.

Kontakt: Åsa Colliander Celik

Senaste kommentarer

Senaste kommentarer

Kategorier